Soms is een hulpmiddel alleen niet voldoende of juist helemaal niet nodig, maar is het geven van beweegadviezen voldoende om de klachten te doen verhelpen. Denk dan aan specifieke bewegingsoefeningen om spierkracht en coördinatie te verbeteren. Hierdoor kunnen klachten al heel behoorlijk afnemen of zelfs geheel verdwijnen. Mogelijk dat u hiervoor extra ondersteuning nodig heeft van een andere zorgprofessional als de fysiotherapeut, manueel therapeut, oefentherapeut of anders. Indien wij denken dat u hiermee afdoende geholpen bent, zult u dat duidelijk van ons vernemen!

Na een onderzoek kunnen verschillende adviezen meegegeven worden over bijvoorbeeld de dagelijkse verzorging van de voeten, bepaalde oefeningen en passend schoeisel. Een goed passende en functionele schoen speelt een zeer belangrijke rol. Schoenen worden bij het onderzoek bekeken en beoordeeld. Soms kan een schoenadvies op zich al voldoende zijn. Ook wanneer een andere therapie toegepast wordt, hoort hier vrijwel altijd een schoenadvies bij. Voor voorbeelden van schoenzaken waar u terecht kan voor comfoort / schoenen met losse steun kijkt u op schoenzaken en weetjes van zorgrondomvoeten (deze actuele informatie kunt u lezen ook als u geen lid bent van facebook) Als u tips heeft voor anderen kunt u deze op Facebook plaatsen.

 

Heeft u behoefte aan advies? We kunnen u huidverzorging, schoen- en beweegadviezen ter voorkoming van blessures geven. Of we geven u ziekte gerelateerde informatie bijvoorbeeld over reuma, diabetes en neuropathie. Of wenst u advies over of uw hulpmiddelen aan reparatie of vervanging toe zijn?  Ook wat onze adviezen betreft leveren we maatwerk en zoeken we samen een antwoord op uw hulpvraag. Hoe beter u weet wat goed voor u is, hoe prettiger u beweegt!

 

Bij een specialistisch onderzoek van de voeten van mensen met diabetes en reuma wordt er gekeken naar gevoelsveranderingen, huidveranderingen, standsveranderingen, bewegingsbeperkingen en naar de doorbloeding van de voeten.  Veranderingen kunnen leiden tot het ontstaan van een (diabetische –reumatische) risicovoet. Screening van de voeten hoort ieder jaar plaats te vinden, bij een risicovoet iedere drie maanden. Meestal wordt er samengewerkt met praktijkondersteuners, reumaverpleegkundigen /diabetesverpleegkundigen en medisch pedicures. Zij voeren ook screenings van de voeten uit. Naar aanleiding van de screening, zal informatie, voetverzorgings- en schoenadviezen gegeven worden en indien nodig wordt een therapie toegepast.

Als podotherapie alleen niet afdoende kan helpen om van uw klachten af te komen, wordt in overleg met u besproken welke aanvullende therapieën beschikbaar zijn. U wordt dan doorverwezen naar de desbetreffende hulpverlener met een duidelijke hulpvraag en we streven ernaar een gezamenlijk behandelplan op te stellen. 

Denk aan de fysiotherapeut, manueel therapeut, oefentherapeut, arts of andere medisch specialisme. De podotherapeut is door zijn uitgebreide kennis vaak de spil in de behandeling!

Een belangrijk aspect van podotherapie is voorlichting, daaronder valt het bijvoorbeeld het geven van schoenadviezen. De ervaring heeft ons geleerd dat het vergroten van uw schoenkennis een belangrijke bijdrage levert aan het oplossen van beweegklachten. Behalve dat de zooltherapie een adequate schoen nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren, kan een schoen zelf ook bijdragen door bijvoorbeeld specifieke eigenschappen te hebben.

Globaal kunnen we stellen dat een basisschoen in het merendeel van de gevallen de volgende eigenschappen zou moeten hebben: een stevige loopzool, die de voet goed ondersteunt tijdens het lopen, een zool die niet teveel flexie heeft ('draaien' van de zool) en ook een stevig contrefort (hiel) heeft. Om goed te weten wat die inhoudt, wordt dit vaak nader uitgelegd tijdens het consult of ophalen van uw therapie.